FIDYAH BERSAMA PALESTIN, SYRIA DAN YAMAN
TUNAIKAN FIDYAH KITA SEBELUM RAMADAN TIBA


KEWAJIPAN FIDYAH


أَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ ۚ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ ۚ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ ۖ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ ۚ وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ ۖ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ

(Puasa yang diwajibkan itu ialah beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit, atau dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui.” (Al-Baqarah: 184)

Daripada Abdullah bin Umar r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda:

من مات وعليه صيامُ شهرٍ فليُطعمْ عنه مكانَ كلِّ يومٍ مسكينًا

“Sesiapa yang mati sedangkan dia masih mempunyai puasa Ramadan, hendaklah diberi makan seorang miskin bagi setiap hari yang ditinggalkannya.” (HR al-Tirmizi)
Bagi mereka yang tidak sempat menggantikan puasa atas sebab yang dibenarkan syarak adalah WAJIB bagi mereka untuk membayar fidyah. 

Ia wajib disempurnakan mengikut bilangan hari yang ditinggalkan. Fidyah adalah wajib orang Islam baligh yang tinggalkan puasa atas sebab tertentu atau sengaja lewatkan ganti puasa. 

Buat wanita, ibu hamil, ibu menyusu yang pernah tinggalkan puasa, atau waris anak-anak bagi ibu bapa uzur atau sakit kuat yang tidak mampu puasa boleh membayar fidyah bersama Palestin.

Aman Palestin akan mengagihkan bayaran fidyah anda kepada rakyat Palestin, Syria dan Yaman yang layak menerimanya. Saksikan video-video berkaitan kempen fidyah Aman Palestin:


KADAR BAYARAN FIDYAH

Hanya RM 4 saja (nilai secupak beras) untuk setiap satu hari puasa yang ditinggalkan. 

Kiraan: (bilangan hari tidak berpuasa) X (tahun ditinggalkan) X (kadar fidyah)

Sekiranya anda ragu-ragu jumlah kiraan puasa yang mungkin lama telah ditinggalkan anda boleh buat kiraan berdasarkan anggaran mengikut ingatan anda semampu mungkin. Semoga usaha anda membayar fidyah akan melepaskan tanggungjawab anda di akhirat kelak.


SIAPAKAH YANG DIKENAKAN FIDYAH?

Sila rujuk gambar rajah di bawah:
Ayuh membayar fidyah untuk menunaikan tanggungjawab ibadah serta membantu saudara kita.


MAKLUMAN PENTING: Pembayaran sumbangan hanya boleh dilakukan melalui sistem Perbankan Dalam Talian (Billplz), sila tekan bank pilihan anda dalam ruangan Kaedah Sumbangan sebelum meneruskan pembayaran.

Whatsapp resit sumbangan anda ke nombor berikut untuk mendapatkan perkembangan terkini projek bantuan Aman Palestin:

013-984 7019
CIK NURNADIAH AMINORDIN
Pegawai Pemasaran Aman Palestin Berhad

Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

PILIHAN SUMBANGAN

Pilihan Kuantiti Nilai (RM)
Fidyah - RM4
Bantuan Roti - RM10
JUMLAH
JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Perkhidmatan Peniaga (RM)

BUTIRAN PENYUMBANG

BUTIRAN SUMBANGANMaklumat Organisasi

Aman Palestin Berhad (719871-K)
temerloh@amanpalestin.net
+60139847019